<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=548425&amp;fmt=gif">

Stratiteqs Blogg

close
Av Fredrik Swahn
den 29 augusti 2019

Funderar du på att investera i ett nytt CRM-system?Se då till att välja ett flexibelt system som kan skalas upp och ändras i takt med att din verksamhet ändras, utan att kostnaderna skenar iväg. Dessutom måste CRM-systemet kunna integreras med övriga system i din organisation. Ett bra CRM-system ska också ha inbyggd funktionalitet som gör det lättare för kollegor i olika avdelningar, kontor och länder att samverka kring kunden och dela information med varandra.

Stratiteq Collaboration 2

Vi har valt att jobba med Microsofts molnbaserade plattform Microsoft Dynamics 365 for Sales, ett CRM-system med hög flexibilitet och som tillåter full systemintegration. Till exempel kan Dynamics 365 for Salesenkelt integreras med övriga applikationer inom Dynamics 365, till exempel Dynamics 365 for Marketing, Dynamics 365 for Field Serviceoch Dynamics 365 för Customer Service. Det går också att koppla på applikationer för till exempel retail och projekt, samt tredjepartssystem för till exempel e-handel och produktion.

Genom att ha en fullt integrerad systemlösning kan dina medarbetare arbeta i gemensamma processer och nå all relevant information om kunden. Det gör det lättare att samverka för att ta hem affärer.

Välkända verktyg som dina säljare är vana vid

En annan fördel med Dynamics 365 for Salesär att det enkelt kan integreras med Office 365. Många är vana vid att jobba i Office-paketet med till exempel Outlook och Word och vill gärna fortsätta att göra det. Microsoft har också sett till att Dynamics 365-applikationerna har ett utseende som liknar programmen inom Office-paketet. Det gör att användarna känner igen sig och kan arbeta på ett sätt som de är vana vid.

Ytterligare ett bra verktyg som kan kopplas till Office 365 är Microsoft Teams. Med hjälp av Teamskan dina säljare skapa samarbetsytor med alla som jobbar mot samma kund, till exempel kollegor inom kundservice eller marknad eller kollegor i andra länder.

Arbeta varsomhelst och närsomhelst

Mycket av säljarbetet i många företag sker på fältet. Därför måste dina säljare kunna jobba mobilt. Dynamics 365 for Salesger en fullskalig mobillösning så att dina säljare har tillgång till samma funktioner oavsett om de väljer att jobba via dator, mobil eller platta. 

Vässa försäljningen med AI och business intelligence

Ännu en fördel med Dynamics 365 for Salesär att det finns riktigt bra verktyg för artificiell intelligens, AI, som gör att dina säljare kan arbeta mer effektivt. Kort och gott använder AI den information som finns i CRM-systemet, men även information i andra system, i mailkonversationer eller sociala medier, för att exempelvis räkna ut vilka leads som har störst chans att leda till avslut eller identifiera de kunder där säljaren har störst chans till merförsäljning. AI-assistenten kan också prioritera kunder, föreslå prisrabatter, sammanställa information och mycket, mycket mer. Naturligtvis kan säljaren själv göra en hel del av detta genom att analysera data men det tar oerhört mycket tid. Tid som istället kan läggas på aktivt säljarbete.

Det går också att koppla på Microsofts verktyg för business intelligence, Power BI, till Dynamics 365 for Sales. En stor fördel med att koppla på business intelligence-verktyg till CRM-systemet är att det går snabbt att få en överblick av försäljningen – i realtid – med hjälp av automatiska beräkningar, visuella grafer och interaktiva staplar och diagram. Rapporter kan dras ut ur systemet på ett ögonblick.

Säkerhet och GDPR

Säkerhet är tyvärr en fråga som är ständigt aktuell idag på grund av riskerna för dataintrång. Lagringen av data i molnet måste vara skyddad och systemleverantören ska uppfylla de ISO-standarder som gäller för informationssäkerhetssystem. Det är också viktigt att säkerställa att hanteringen av personuppgifter är korrekt. Microsofts datalagring har långtgående skydd, antagligen det bästa skyddet i branschen, och lagringen sker i enlighet med GDPR.

Hög användning är vägen till framgång

För att du ska få bäst utväxling av CRM-systemet måste det användas. Ju mer data som finns tillgänglig om era prospekt och kunder, desto bättre kan ni samverka för att ta hem affärer. Se därför till att få en bra start med ditt nya CRM-system. Här är några tips:

  • Se över systemvanan –Moderna CRM-system är utformade för att vara intuitiva, men vanan vid att jobba i system kan variera. Den som är van vid att använda Excel kan behöva en grundläggande utbildning eller genomgång i hur CRM-system fungerar och därefter en genomgång i den lösning som ditt företag planerar att implementera. Tänk på att i en internationell organisation kan systemvanan variera stort.
  • Säljträna – Det är en sak är att lära sig att förstå det nya CRM-systemet. En annan att träna upp vanan att använda systemet så att säljarna kan se proffsiga ut inför kunden när de snabbt kan ta fram offerter, skapa en order eller kolla upp priser. Satsa därför på säljträning före lanseringen av CRM-systemet. 
  • Skapa positiv energi med ett lanseringsevent –Ett lanseringsevent eller en kick-off är ett bra sätt att skapa positiv energi för det nya CRM-systemet och de nya arbetssätten. Olika aktiviteter kan varvas med utbildning och säljträning.

Nyfiken på mer?

Du hittar många fler tips i vår checklista 12 framgångsfaktorer för en lyckad CRM-implementering. Välkommen att ladda hem den här. 

 

Ladda ner checklista

 


Relaterade blogginlägg:

Sales Marketing | 3 minuter att läsa

Break the barrier between sales and marketing

For all businesses, marketing is important, more or less crucial. It is through our communication, we want to tell about...

Sales Service | 3 minuter att läsa

Save time and money with your office in your pocket

The service technicians at a southern Sweden service provider no longer need to keep track of loose notes and bundles of...

Sales Service | 3 minuter att läsa

Customer data is essential to meet service trends

Changing people’s ways of working is difficult because they are always tempted to fall back on what is known and comfort...