<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=548425&amp;fmt=gif">

Stratiteqs Blogg

close
Av Martin Hed
den 22 maj 2019

På senare år har vårt köpbeteende ändrats i grunden. Det har gett upphov till nya sätt att arbeta med marknadsföring såsom Inbound Marketing och Marketing Automation. Om tidigare former av marknadsföring – Outbound Marketing – kan liknas vid en megafon där vi som marknadsförare ropar ut vårt budskap och hoppas att någon lyssnar, så handlar Inbound Marketing om att kunden hittar dig genom att söka på nätet. De flesta människor är trötta på reklam. Och reklam fungerar inte längre när det går att blockera annonser eller när folk har börjat bli immuna mot och inte längre ser annonser.

Stratiteq MA

Ledordet i Inbound Marketing är att vara hjälpsam

För att kunden ska komma till dig och besöka din hemsida måste du använda nya strategier. En potentiell kund har ofta behov av att lösa ett problem eller få ny kunskap om ett område. För att den potentielle kunden ska bli din kund behöver du vara relevant och hjälpa kunden.

Ledordet i Inbound Marketing är att vara hjälpsam. Det gäller att hålla fingrarna borta från megafonen och inte börja pracka på din potentielle kund information om din produkt. Hjälp istället kunden att lösa sina problem. Det är därför kunden letade efter och hittade er hemsida från första början.

Ta reda på vem du pratar med och för vem du har en bra lösning

För att potentiella kunder ska besöka din hemsida och be dig om hjälp att lösa sina problem så måste du bli mycket mer specifik. De flesta av oss har helt olika utmaningar på jobbet och problem som vi brottas med. För att kunna hjälpa till och lösa detta så behöver du veta vem du vill prata med och för vem du har en bra lösning.

Från målgrupp till Buyer Personas

Förutsättningen för att Inbound Marketing ska bli effektiv är att vi lämnar målgruppstänket bakom oss och skapar Buyer Personas– fiktiva representanter för dina typkunder.  

Hur ser deras arbetsdag ut? Vilka är deras största utmaningar?
Vad har de för fritidsintressen? Hur ser deras familjesituation ut?

Ju noggrannare beskrivningar du gör av dina Buyer Personas desto större är sannolikheten att du kommer att skapa en effektiv Inbound Marketing-motor. Om du är fast i målgruppstänket är det lätt hänt att du missar de verkliga problem som du kan hjälpa till att lösa. Att veta kön, ålder, inkomst och storlek på arbetsplats säger ingenting om de specifika problem som dina kunder har i sin vardag.

Att vara grundlig är a och o vid skapandet av Buyer Personas

Att vara grundlig och noggrann när du utvecklar era Buyer Personas är a och o. Ofta är det säljarna, kundtjänst och kanske era servicetekniker som känner era kunder bäst. Men det är sällan säljarna, kundtjänst eller servicefunktionen som skapar kampanjer eller skriver blogginlägg. Det görs ofta av marknad eller av externt anlitade content-skribenter. För att de ska kunna skapa sig en bra uppfattning och verkligen förstå vem de skriver för måste era Buyer Personas kännas som riktiga människor.

Buyer Personas hjälper dig att vara relevant och hjälpsam

Jag jobbar själv med marknadsföring och med Inbound Marketing. Just i den här artikeln är jag ganska så lik den Buyer Persona som jag skriver för och har samma utmaningar på jobbet – till exempel att utveckla bra Buyer Personas. Andra gånger skriver jag för någon som är mycket mer olik mig själv och är då beroende av att den personabeskrivning jag har tillgång till hjälper mig att vara relevant för den jag skriver för.

Ett steg närmre Marketing Automation

Som med så många andra delar inom Inbound Marketing tar det mycket tid i anspråk att utveckla bra Buyer Personas. Men den tiden har man igen många gånger om när man kan börja skala upp sin marknadsföring och automatisera sina processer. Målet som hägrar för många marknadsförare är Marketing Automation men för att bli riktigt effektiv måste många pusselbitar först finnas på plats. En viktig pusselbit är Buyer Personas.

 

Läs gärna mer om MA i blogginlägget 'Det här kan Marketing Automation göra för dig'.

 Mer om Marketing Automation
 

Relaterade blogginlägg:

Sales Marketing | 2 minuter att läsa

Break the barrier between sales and marketing

For all businesses, marketing is important, more or less crucial. It is through our communication, we want to tell about...

Marketing | 2 minuter att läsa

Så avgör du om din Inbound Marketing-satsning har lyckats

Med rätt förväntningar kan du avgöra om er Inbound Marketing-satsning har lyckats även i ett tidigt stadium. I den här a...

Marketing | 2 minuter att läsa

Öka konverteringsgraden med kvalificerade leads

För de allra flesta företag är huvudmålet med marknadsföringen att förse sälj med kvalificerade leads som kan konvertera...